Güncel yazılarımıza Deepinalpha.com adresinden ulaşabilirsiniz

https://deepinalpha.com

28 Eylül 2022

FX Günlüğü 28/09: Dolar'ın gücüne karşı Direnç boşuna

  • Dolar güçlenmeye devam ediyor. Son 24 saat içinde odak noktası sterlinden Çin renminbisine kaydı. Burada, yetkililerin daha zayıf bir para birimine razı olduklarına dair işaretler var.
  •  Fed'in şahinliğini azaltacağına ya da ABD Yönetimi'nin güçlü dolarla ilgili herhangi bir endişe duyduğuna dair bir işaret şimdilik yok

USD: Tüm sistemler hazır

İster yukarı yönlü sürpriz ABD verileri, ister ABD Yönetimi'nin güçlü dolarla hiç ilgilenmemesi, isterse Avrupa'daki enerji savaşında yeni bölümler olsun, tüm sistemler dolar rallisi için uygun olmaya devam gibi görünüyor. 

Mevcut ortamda bir dolar zirvesi seçmeye çalışmanın beyhude bir çabadır. Dolar açıkça çok güçlü bir rallinin ortasında ve 1980'lerin başında ABD'li yetkililerin enflasyonu kontrol altına almaya çalıştığı dönemdeki makro ayarlara benziyor.

Gece boyunca dikkatimizi çeken şey USD/CNH'nin 7,20'nin üzerinde tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkması oldu. Renminbi, küresel ekonomide daha kontrollü para birimlerinden biri olarak görülüyordu, ancak döviz zorunlu karşılık oranlarında yapılan ince ayarlar ve daha güçlü renminbi sabitlemeleri hareketi yavaşlatmayı başaramadıktan sonra, Çinli yetkililer renminbinin dalgalanmasına izin vermeye çok yakın görünüyor. Zarın son atışı, günlük sabitlemelerine döngüsel faktörü yeniden eklemek (daha da güçlü renminbi sabitlemelerine izin vermek) olabilir - ancak güçlü sabitlemelerin şimdiye kadar işe yaramadığı göz önüne alındığında, neden uğraşalım?

Renminbi hareketi, birbiriyle yakından ilişkili gelişmekte olan piyasa ve emtia para birimlerine yeni bir zayıflık turu ekleyebilir. Burada Güney Afrika randı ve Brezilya reali gibi EM alanındaki büyük canavarları ve elbette Singapur dolarının renminbiyi resmi olarak sepeti aracılığıyla takip ettiği yerel Asya para birimlerini düşünüyoruz. Mısır poundu ve Nijerya nairası gibi daha iyi yönetilen GOÜ para birimleri üzerindeki baskı da artmaya devam edecek. 3 milyon vadeli teslim edilemeyen forwardların zımni getirileri sırasıyla %50 ve %25'in üzerinde işlem görüyor.

Washington'a göre güçlü dolar başkasının sorunu - Başkan Biden'ın bir danışmanı gece boyunca, doların gücünü tersine çevirmek için 1985'te yapılan Plaza anlaşmasına doğru gitmediğimizi söyledi.

Tüm bunlar doları yükselişte bırakıyor. DXY 115'e yakın ve gerçekte 120'ye kadar fazla direnç yok. Rallinin bu güçlü aşamasında sığ konsolidasyonlar daha fazla kazanım için tercih edilebilir. 

Bugünkü ikinci kademe ABD verilerinin ya da Fed konuşmacılarının dolara fazla zarar vereceğini sanmıyoruz.

EUR: Derin deniz hilesi

Danimarka açıklarında denizdeki Rus doğalgaz boru hatlarına yapıldığı varsayılan sabotaj saldırısından ne anlam çıkarmak gerektiğini bilmek zor. Bu boru hatları Avrupa'ya herhangi bir gaz taşımıyordu. Bunun yerine saldırı, yatırımcıların hem Batı'nın hem de özellikle Rusların nasıl tepki vereceğini beklediği, tamamen jeopolitik bir olayı temsil ediyor.

Güçlü dolar ortamı ve Avrupa'da kötüleşen jeopolitik durum EUR/USD'yi 0,9500 seviyesine yaklaştırdı. İki yıllık swap farkları ve ticaret koşulları gibi EUR/USD'nin geleneksel itici güçleri şu anda EUR/USD fiyatlamasında söz sahibi değil. Bununla birlikte, EUR/USD 0,9500'de, bu yıl dolardaki düzenli inişi sınırlayan düşüş kanalının alt kısmına yakın olacaktır - bu nedenle belki de 0,9500'ün üzerinde bir miktar konsolidasyon olabilir. Ancak bir haftalık EUR/USD zımni oynaklığı hala %15'lik yılın en yüksek seviyelerinde el değiştiriyor - 0,9500 kırılırsa piyasalarda hızlı hareketler görülür.

Teknik olarak Piyasa düşüş eğiliminde ve satışları bu sabah hedef seviyemiz olan  .9550 seviyelerine geldi. Bununla birlikte 9500 seviyesinin kırılması ise satışlar hızlandırır. Ancak, bu seviyelerde bir tepki oluşmasına dikkat edilmesi gerekiyor, tepki hareketi gelmesi mümkün. Bu tepkiler cuma günü düşüş hareketinin içinde dirençle karşılaştığı sürece KV trendin momentumunda bir ters değişikliğe neden olmayacaktır. Diğer yandan piyasada KV aşağı trendin değişmesi için 0.9800 üzerinde kapanışa ihtiya var. 

GBP: BoE'nin acil faiz artırımı yok

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Baş Ekonomisti Huw Pill'in dünkü yorumları, BoE'nin İngiltere varlık piyasalarındaki kargaşaya 3 Kasım'daki olağan para politikası toplantısında yanıt vereceği yönündeki Pazartesi günkü açıklamasıyla tutarlıydı. Bu durum, acil faiz artırımı bekleyen topluluğu daha da hayal kırıklığına uğratacaktır.  Bunun yerine piyasa, BoE'nin 3 Kasım'da 150 baz puanlık 'önemli' bir faiz artırımına gideceği görüşünde birleşiyor gibi görünüyor.

Bugün BoE konuşmacılarının (Jon Cunliffe ve Swati Dhingra) ekleyecek çok fazla şeyleri olacağını sanmıyoruz.  Bu da GBP/USD'yi güçlü doların insafına ve bu hafta 1,05'e doğru bir eğilime bırakıyor. 

Kıtadaki olaylar EUR/GBP'yi 0,8900-0,9000 aralığında sınırlı tutabilir.

Teknik olarak GBPUSD Piyasa düşüş eğiliminde ve düşüşler 1.0550 hedefine kadar geriledi. 1.0550'nin altında bir kapanış 1.0260'a kadar uzanabilir. Ancak, 10550'nin altına uzanma / altında kalma konusundaki herhangi bir isteksizlik, Cuma günkü satış bölgesine geri dönmek için tepkisel bir sıçrama için uyarıda bulunur