Güncel yazılarımıza Deepinalpha.com adresinden ulaşabilirsiniz

https://deepinalpha.com

28 Eylül 2022

Avrupa Piyasaları Erken Kazançlarını Koruyamadı, Kapanışlar Zayıf Kaldı.

Günün büyük bir bölümünü pozitif bölgede geçirmesine rağmen, parasal sıkılaştırma ve ekonomik yavaşlamaya ilişkin endişelerin duyarlılığa zarar vermeye devam etmesi nedeniyle Avrupa'daki başlıca piyasaların çoğu Salı gününü zayıf kapattı.

Hisse senetleri seansın başlarında yükselişe geçti ve son dönemdeki sert kayıpların ardından ucuz hisse avcılığı sayesinde uzun süre pozitif bölgede kalmayı başardı. Ancak seansın sonuna doğru havanın temkinli bir hal almasıyla hisse senetleri kazançlarının çoğunu geri verdi.

Pan Avrupa Stoxx 600 son dört seansta toplam %4,4 değer kaybederken, bölgesel ekonomik faaliyetlere ilişkin olumsuz veriler ve birçok merkez bankasının faiz artırımına gitmesi küresel ekonomik gerileme korkularını besledi.

Pan Avrupa Stoxx 600 günlük %0,13 düşüş gösterdi. İngiltere'nin FTSE 100 endeksi %0,52, Almanya'nın DAX endeksi %0,72 ve Fransa'nın CAC 40 endeksi %0,27 düşerken, İsviçre'nin SMI endeksi %0,35 yükseldi.

Madenciler, enerji ve sağlık hisselerindeki kazançlar, bankalar ve kamu hizmetlerindeki keskin düşüşlerle dengelendi.

İngiltere piyasaları da yeni başbakanın enflasyonist baskıları arttırma tehdidi yaratan kapsamlı vergi indirimlerini açıklamasından günler sonra çalkantı içinde kaldı. 30 yıllık Birleşik Krallık devlet tahvili getirisi yirmi yıl sonra ilk kez %5'i aştı ve sterlin 1,07 dolar civarında tutundu.

FTSE endeksi İngiltere'nin "mini bütçesinin" etkisine ilişkin endişeler üzerine sterlinin Pazartesi günkü rekor düşük seviyelerden toparlanmasıyla %0,5 geriledi.

İngiltere piyasasında RightMove yaklaşık %9 değer kaybetti.  Rolls-Royce Holdings,  M&G %4 ila %7,3 arasında değer kaybetti.

Glencore,  Rio Tinto, Anglo American Plc ve Burberry Group %1,5 ila 3,2 oranında değer kazandı.

Paris'te Veolia, BNP Paribas, Airbus Group, Credit Agricole  %1,2 ila 3,1 arasında değer kaybetti.

Atos %3'ten fazla yükseldi. Renault %2,6 yükselirken, Valeo, Michelin,  Air France-KLM ve Carrefour %1,4 ila %2 değer kazandı.

Alman piyasasında Deutsche Bank %4'ün üzerinde değer kaybetti. E.ON,  Adidas, Porsche Automobil ve Deutsche Wohnen de keskin düşüşler yaşadı.

HelloFresh yaklaşık %4 artış gösterdi. Zalando yaklaşık %2 değer kazanırken, Deutche Post, Qiagen ve Infineon Technologies %1 ila %1,2 değer kazandı.

ifo Enstitüsü'nün anket sonuçlarına göre, Alman ihracatçılar arasındaki güven Eylül ayında daha da kötüleşerek iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine ulaştı ve küresel ekonomideki yavaşlama nedeniyle bu eğilimin devam etmesi bekleniyor.

İfo İhracat Beklentileri endeksi Ağustos ayındaki -2,8 puandan -6,0 puana geriledi. Bu, Mayıs 2020'den bu yana en düşük puan oldu. Endeks üst üste dördüncü ayda da düştü.

ifo Enstitüsü'nün Salı günü açıkladığı anket sonuçlarına göre, Alman ihracatçıların güveni Eylül ayında daha da kötüleşerek son iki yılın en düşük seviyesine geriledi ve küresel ekonomideki yavaşlama nedeniyle bu eğilimin devam etmesi bekleniyor.

ifo Enstitüsü Başkanı Clemens Fuest, "Şu anda ihracatta büyüme belirtisi yok ve küresel ekonomi yavaşladığı için orta vadede büyük bir değişiklik beklemek için de bir neden yok" dedi.

İhracat beklentileri tüm imalat sektörlerinde düşmüştür. Kimya ve mobilya imalatçıları en olumsuz beklentileri dile getirmiştir.

Önümüzdeki üç ay için metal endüstrisi ihracat konusunda çok daha karamsar hale geldi.

Bu arada, içecek ve otomotiv üreticileri önümüzdeki aylarda ihracatta artış bekliyor.

Euro ve İngiliz Sterlini, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) geçtiğimiz Cuma günü açıklanan bütçe nedeniyle tedirgin olan piyasaları rahatlatmak amacıyla faiz oranlarını gerektiği kadar değiştirmekte "tereddüt etmeyeceği" sözünü vermesinin ardından günün erken saatlerinde yükselişe geçti.

BoE Başkanı, merkez bankasının, sterlinin dolar karşısında rekor düşük seviyeye gerilemesine neden olan piyasalardaki kargaşanın ortasında sterlindeki zayıflığı yakından izlediğini söyledi.

Piyasalar, döviz durumunun iyileşmemesi halinde BoE'den planlanmamış bir faiz artırımı bekliyor.

Ancak, hem Euro hem de Sterlin piyasalar ikna olamamış olacak daha yüksek seviyelerden geriledi ve seansın ilerleyen saatlerinde önceki kapanış seviyelerinin altına düştü.

Avrupa Merkez Bankası tarafından yayınlanan verilere göre, Avro Bölgesi para arzı büyümesi Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde hızlandı ve özel sektöre verilen krediler daha hızlı bir artış gösterdi.

Goldman Sachs, Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki iki toplantısında faiz oranlarını 75 baz puan artırmasını bekliyor. ECB halihazırda faiz oranını 125 baz puan artırarak %0,75'e yükseltti ve bu oran tarihindeki en hızlı faiz artırımı oldu.

Geniş parasal büyüklük M3 Ağustos ayında yıllık bazda %6,1 büyüyerek Temmuz ayında %5,5'ten revize edilen %5,7'lik istikrarlı artış oranından daha hızlı büyümüştür. Bu arada, büyüme oranının %5,4'e yavaşlayacağı tahmin ediliyordu.